Udka kurczaka faszerowane pieczarkami i żółtym serem zapiekane w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć, oczyścić z włókien i natrzeć ziołami i przyprawami. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę podsmażyć na maśle, dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, lekko poddusić po czy odstawić do wystudzenia. Na każde udko nakładać porcje pieczarek i ser żółty, zwinąć a następnie zawinąć w boczek. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, nakryć pokrywą lub folią. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przeć ok. 1-1,5 godziny. Na 25 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby udka się zarumieniły. Smacznego.
Porady
Jeśli nie mamy gotowych udek bez kości, można je usunąć samodzielnie.
Komentarze