Udka kurczaka faszerowane pieczarkami i żółtym serem zapiekane w boczku

4 (6 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczyste i aromatyczne udka to prpozycja na niedzielny obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 udek z kury bez kości
    6-8 pieczarek
    1/2 szklanki startego żółtego sera
    1 cebula mała
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki czosnku w proszku
    zioła prowansalskie
    8 plasterków boczku
    1 łyżka masła klarownego
Wystaw ocenę:

4 (6 ocen)

Udka kurczaka faszerowane pieczarkami i żółtym serem zapiekane w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć, oczyścić z włókien i natrzeć ziołami i przyprawami. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę podsmażyć na maśle, dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, lekko poddusić po czy odstawić do wystudzenia. Na każde udko nakładać porcje pieczarek i ser żółty, zwinąć a następnie zawinąć w boczek. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, nakryć pokrywą lub folią. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przeć ok. 1-1,5 godziny. Na 25 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby udka się zarumieniły. Smacznego.

Porady

Jeśli nie mamy gotowych udek bez kości, można je usunąć samodzielnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować