Udka kaczki w cukinii i kukurydzy z szybkowaru

4.5 (150 ocen)

  • 40 min

Szybkowar? Jak dla nas bomba!

  • 40 min

Składniki:

  • 2 udka kaczki
    1 kukurydza kolba
    1 średnia cukinia
    10 młodych marchewek
    4 średnie ziemniaki
    1 średnia cebula
    6 gałązek świeżego tymianku
    papryka słodka mielona
    chilli pieprz Cayenne
    sól morska
    1 łyżka posiekanej natka piertuszki
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka kaczki w cukinii i kukurydzy z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wino wlać do szybkowaru, dolać 0,5 szklanki wody, olej rzepakowy, posolić i popieprzyć. Włożyć udka, zamknąć szczelnie szybkowar i gotować przez około 40 min. Otworzyć szybkowar, jeżeli udka przywrą do dna to je odczepić. Płyn powinien odparować (nie całkowicie) i pozostać tłuszcz (jeżeli tak nie jest odparować nadmiar wody podczas gotowania bez pokrywy).
    Do szybkowaru wrzucić obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz kolbę kukurydzy przekrojoną na 6 części. Przykryć przykrywą, zamknąć szczelnie i dusić przez 15 min. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię, w piórka cebulę, małe młode marcheweczki, gałązki tymianku, doprawić do smaku cayenne, natką pietruszki, solą i słodką papryką, szczelnie zamknąć i gotować jeszcze przez około 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kaczka Kukurydza Marchewka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować