Udka kacze z soczewicą

0 (0 ocen)

Pyszna propozycja na niedzielny obiad :)

Składniki:

  • 2 kacze udka

    4 ząbki czosnku

    1 marchewka

    1 cebula

    1 szklanka zielonej soczewicy

    2 szklanki bulionu drobiowego

    sól , pieprz , majeranek

    oliwa z oliwek do smażenia

Udka kacze z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka kacze umyć , osuszyć papierowym ręcznikiem .

    Mięso natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem , oprószyć solą , pieprzem i majerankiem i odstawić na kilka godzin do lodówki .

    Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek , zrumienić kaczkę z obu stron , zalać wodą i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny ( co jakiś czas przewracając i dolewając wodę ) .

    Po ok. 1 godzinie pokroić marchew i cebulę w drobną kostkę , zrumienić na oliwie z oliwek .

    Dodać soczewicę , zalać dwiema szklankami bulionu drobiowego , posolić i gotować ok. 25 minut .

    Usmażone udka kacze podawać z soczewicą .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy