UDKA GĘSIE NA CYDRZE

0 (0 ocen)

  • 16 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Gęsina powinna gościć na Naszych stołach, nie tylko przy okazji listopadowego święta.
Dobrze przygotowana jest pyszna, wręcz rozpływa się w ustach.

  • 16 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 gęsie udka
    2 szklanki cydru
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
    2 łyżki miodu
    2 łyżki oleju
    3 gałązki rozmarynu
    3 jabłka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka gęsie na cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka gęsie myjemy, osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem.
    Miód, olej, obie papryki mieszamy ze sobą na jednolitą konsystencję, dodajemy cydr.
    W brytfannę układamy udka ,( skórą do góry) zalewamy marynatą. Odstawiamy na min 12 godz. ( najlepiej na noc). Przed pieczeniem udka przekręcamy skórą do dołu, do brytfanny wkładamy ćwiartki jabłek i świeży rozmaryn.
    Pieczemy 2 godz w temp 160 st, po tym czasie zwiększamy temp na 200 st , pieczemy kolejne dwie godziny. Ostatnie 10 minut pieczemy bez przykrycia , skórka do góry, aby zrumienić.
    Udka podajemy z kluskami śląskimi i czerwona kapustą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Gęś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować