REKLAMA

UDKA GĘSIE NA CYDRZE

wyświetlono: 61 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Gęsina powinna gościć na Naszych stołach, nie tylko przy okazji listopadowego święta.
Dobrze przygotowana jest pyszna, wręcz rozpływa się w ustach.

opublikowany: 02.05.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 16 godz.
  • Średni

Składniki:

  • 4 gęsie udka
    2 szklanki cydru
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
    2 łyżki miodu
    2 łyżki oleju
    3 gałązki rozmarynu
    3 jabłka
    sól, pieprz
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Udka gęsie myjemy, osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem.
    Miód, olej, obie papryki mieszamy ze sobą na jednolitą konsystencję, dodajemy cydr.
    W brytfannę układamy udka ,( skórą do góry) zalewamy marynatą. Odstawiamy na min 12 godz. ( najlepiej na noc). Przed pieczeniem udka przekręcamy skórą do dołu, do brytfanny wkładamy ćwiartki jabłek i świeży rozmaryn.
    Pieczemy 2 godz w temp 160 st, po tym czasie zwiększamy temp na 200 st , pieczemy kolejne dwie godziny. Ostatnie 10 minut pieczemy bez przykrycia , skórka do góry, aby zrumienić.
    Udka podajemy z kluskami śląskimi i czerwona kapustą.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Wyborne gęsie udka

Odpowiednio dobrane przyprawy sprawią,że danie będzie kusić wykwintnym smakiem i aromatem.

kategoria: Dania główne opublikowany: 14.04.2012 | wyświetlono: 11752 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Gęsie udka pieczone

Udka z gęsi owsianej pieczone w marynacie.

kategoria: Dania główne opublikowany: 09.06.2019 | wyświetlono: 1438 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: buciol78 buciol78

Pieczone gęsie udka

Bez ZBĘDNEGO KOMENTARZA !!!TORPEDA!!!!

kategoria: Dania główne opublikowany: 13.11.2015 | wyświetlono: 1615 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: teresa-kr teresa-kr

Gęsie udka o korzennym smaku

Doskonały smak gęsiego mięsa , wykwintny dzięki przyprawom

kategoria: Dania główne opublikowany: 04.10.2014 | wyświetlono: 821 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE