Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Trybowane udka deptały mi po piętach już od dłuższego czasu ale bałam się że nie poradzę sobie z usunięciem kości z mięsa.
Nic bardziej mylnego, to niezwykle prosta sprawa .
Mięso udek nafaszerowałam aromatycznymi pieczarkami ze szpinakiem w sosie śmietanowym.
To połączenia na prawdę udane.
Mięso wyszło soczyste,pyszne o wyrazistym smaku.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
    słodka papryka mielona
    ostra papryka mielona
    przyprawa do kurczaka
    Farsz:
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    0,5 kg pieczarek
    2 łyżki masła klarowanego
    300g szpinaku w sosie śmietanowym
    150ml słodkiej śmietanki 30%
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka faszerowane pieczarkami ze szpinakiem w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Trybowane udka 1. Mięso umyć osuszyć.
    Za pomocą ostrego nożyka naciąć mięso przy kości, wytrybować udka, oprószyć przyprawą do kurczaka oraz słodką i ostrą papryką.
  • pieczarki 2. Farsz: Cebulę oraz czosnek posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym.
    Obrane pieczarki pokroić w małą kostkę, dołożyć na patelnię.
    Dusić do odparowania płynu.
  • pieczarki ze szpinakiem 3. Dołożyć szpinak ze śmietanką, smażyć kolejne 5 min.
  • farsz do udek 4. Wlać słodką śmietankę, doprawić obficie solą i pieprzem.
    Dusić do zgęstnięcia.
  • Faszerowane udka 5. Farszem napełniać wytrybowane udka.
    Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, piec 1 godz pod przykryciem.
    20min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby zarumienić udka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pałki z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować