Bardzo lubię wykorzystywać dynię do różnych potraw, rowniez mięsnych . Tym razem przygotowałam pyszne udka z kurczaka. Tak przyrządzone udka nie tylko ładnie wyglądają , ale rowniez świetnie smakują.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
5 udek z kurczaka
2 łyżki gęstego, pomarańczowego pure z dyni
2 łyżki pasty imbirowej
2 łyżki jogurtu greckiego
plaska łyżka curry
sól i pieprz
Udka dyniowo - imbirowe z pikantną curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka oczyszczamy, myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem. Mięso nacieramy solą i pieprzem.
W miseczce mieszamy ze sobą pure z dyni, pastę imbirową , jogurt oraz przyprawę curry.
Tak przygotowaną masą polewamy lub nacieramy znajdujące się w pojemniku udka. Mięso wstawiamy do lodówki na całą noc.
2.Na drugi dzień, układamy udka na blaszce do pieczenia, polewamy sosem i wstawiamy do piecyka.
Pieczemy przez około 1 godzinę w 180 C. Podczas pieczenia polewamy powstałym sosem.
3.Udka są bardzo smaczne. Polecam na pyszny obiad :)
Komentarze