Udka duszone z porem, pieczarkami i papryka

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

Bardzo proste i pyszne danie obiadowe, które praktycznie robi się samo :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Składniki:
    3 udka z kurczaka ( u mnie ok 800g),
    marynata:
    ½ łyżeczki papryki słodkiej i ostrej,
    ½ łyżeczki curry,
    ½ łyżeczki kurkumy,
    sól według uznania ( u mnie ½ łyżeczki),
    3 łyżki oliwy,
    2 ząbki czosnku,
    1 łyżeczka płynnego miodu,
    oraz:
    ok. 0,5-0,7 litra wody,
    ¼ papryki czerwonej,
    ¼ papryki żółtej,
    20 dag pieczarek,
    1 cebula,
    ½ średniego pora
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka duszone z porem, pieczarkami i papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę mieszam z przyprawami, miodem i czosnkiem zgniecionym przez praskę. Udka nacieram marynatą i odstawiamy najlepiej na kilka godzin aby mięso przeszło przyprawami. Mięso obsmażam z obydwu stron w wysokiej patelni ( ja robiłam w woku), następnie zalewamy gorącą wodą ( wcześniej wlewam ją do marynaty w której leżało mięso). Patelnię przykrywam i duszę około godziny na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
    W tym czasie przygotowuję warzywa.
    Cebulę i pora kroję w piórka. Paprykę kroję w paski. Pieczarki w plasterki. Na odrobinie oliwy podsmażam wszystkie warzywa ok. 5 min i dodaję do udek. Razem duszę jeszcze ok 20 minut. Podaję z ryżem lub ziemniakami. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować