Bardzo proste i pyszne danie obiadowe, które praktycznie robi się samo :)
1 godz. 30 min
Dla 3 osób
Składniki:
Składniki:
3 udka z kurczaka ( u mnie ok 800g),
marynata:
½ łyżeczki papryki słodkiej i ostrej,
½ łyżeczki curry,
½ łyżeczki kurkumy,
sól według uznania ( u mnie ½ łyżeczki),
3 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka płynnego miodu,
oraz:
ok. 0,5-0,7 litra wody,
¼ papryki czerwonej,
¼ papryki żółtej,
20 dag pieczarek,
1 cebula,
½ średniego pora
Udka duszone z porem, pieczarkami i papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oliwę mieszam z przyprawami, miodem i czosnkiem zgniecionym przez praskę. Udka nacieram marynatą i odstawiamy najlepiej na kilka godzin aby mięso przeszło przyprawami. Mięso obsmażam z obydwu stron w wysokiej patelni ( ja robiłam w woku), następnie zalewamy gorącą wodą ( wcześniej wlewam ją do marynaty w której leżało mięso). Patelnię przykrywam i duszę około godziny na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
W tym czasie przygotowuję warzywa.
Cebulę i pora kroję w piórka. Paprykę kroję w paski. Pieczarki w plasterki. Na odrobinie oliwy podsmażam wszystkie warzywa ok. 5 min i dodaję do udek. Razem duszę jeszcze ok 20 minut. Podaję z ryżem lub ziemniakami. Smacznego
Komentarze