Udka duszone z kwiatem bzu

0 (0 ocen)

To było moje pierwsze podejście do kulinarnego wykorzystania kwiatów bzu lilaka. Nie zawiodłam się - w potrawie smakują wybornie, są niezwykle delikatne. Kto jeszcze nie próbował, smacznie zachęcam!

Składniki:

  • 2 ćwiartki drobiowe (łącznie 700g)
    sól
    cynamon mielony

    Sos:
    2 średnie białe cebule (łącznie 200g)
    1/2 szklanki kwiatów bzu lilaka
    2 łyżki masła
    200 g śmietanki 18%
    szczypta cynamonu
    szczypta papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    gałka muszkatołowa mielona do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Dania główne

Udka duszone z kwiatem bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka duszone z kwiatem bzu 1. Mięso umyć, wysuszyć, podzielić na uda i podudzia. Następnie natrzeć solą i dość obficie cynamonem. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Udka duszone z kwiatem bzu 2. W rondlu rozpuścić masło - zrumienić na nim zamarynowane mięso. Mięso odłożyć.
  • Udka duszone z kwiatem bzu 3. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić posiekaną cebulę. Dusić 10 min. Dodać bez, cynamon i paprykę w proszku. Wymieszać.
  • Udka duszone z kwiatem bzu 4. Wlać śmietankę, ponownie włożyć mięso.
  • Udka duszone z kwiatem bzu 5. Dusić pod przykryciem do miękkości (30 - 35 min). W połowie duszenia mięso przewrócić na drugą stronę, by równomiernie zmiękło. Sos doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować