To było moje pierwsze podejście do kulinarnego wykorzystania kwiatów bzu lilaka. Nie zawiodłam się - w potrawie smakują wybornie, są niezwykle delikatne. Kto jeszcze nie próbował, smacznie zachęcam!
Udka duszone z kwiatem bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wysuszyć, podzielić na uda i podudzia. Następnie natrzeć solą i dość obficie cynamonem. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
2.W rondlu rozpuścić masło - zrumienić na nim zamarynowane mięso. Mięso odłożyć.
3.Na tłuszcz ze smażenia wrzucić posiekaną cebulę. Dusić 10 min. Dodać bez, cynamon i paprykę w proszku. Wymieszać.
4.Wlać śmietankę, ponownie włożyć mięso.
5.Dusić pod przykryciem do miękkości (30 - 35 min). W połowie duszenia mięso przewrócić na drugą stronę, by równomiernie zmiękło. Sos doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
Komentarze