Ucierany miodownik z gotowanym serem i karmelem

5 (191 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Bardzo aromatyczny i mięciutki miodownik z pysznym gotowanym serem.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Forma o wymiarach 25x40
    Ciasto:
    5 jajek
    25 dag margaryny
    3 szklanki mąki
    ¾ szklanki miodu
    ¼ szklanki cukru
    2 łyżeczki sody
    4 łyżki sypkiej kawy parzonej

    Masa serowa:
    1 kg sera
    ½ szklanki cukru – według uznania
    150g masła
    6 łyżek mleka
    2 jajka
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 budynie waniliowe

    Dodatkowo:
    Puszka karmelu
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kawy

Ucierany miodownik z gotowanym serem i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Zagotować margarynę, miód i cukier. Do zimnej masy wbijać kolejno jajka utrzeć na puch. Do ciasta dołożyć mąkę wymieszaną z sodą i kawą dokładnie wymieszać mikserem. Gotowe ciasto podzielić na trzy równe części i upiec osobno na złoty kolor w 180 stopniach, w blaszkach pokrytych papierem do pieczenia.
  • 2. Masa serowa: Do zmielonego sera dodać wszystkie składniki oprócz masła. Całość zmiksować do powstania jednolitej masy. Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego masę serową, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować przez ok. 3 – 5 minut, nie przerywając mieszania. Gorącą masą przekładać ciasta. Wierzch posmarować karmelem i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Miód Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować