Ucierany jabłecznik

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jest to bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Bardzo mięciutkie i pachnące cynamonem. Idealne z filiżanką aromatycznej herbaty. Ja uwielbiam gorące zaraz po upieczeniu. Polecam na podwieczorek.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    15 dag masła lub margaryny
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    4 duże jabłka ( około 1 kg )
    cynamon mielony według uznania

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Ucierany jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę roztapiamy, przelewamy do miski i studzimy. Następnie wsypujemy oba cukry i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do utartych składników i dokładnie mieszamy.
  • 2. Jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
  • 3. Połowę ciasta wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie równomiernie wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem według uznania. Następnie na jabłka wykładamy pozostałe ciasto.
  • 4. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Ciasto studzimy.
  • 5. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować