UCIERANIEC z WIŚNIAMI z polewą z białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puki trwa sezon na WIŚNIE, to grzech było by nie zrobić jakiegoś pysznego ciacha z ich wykorzystaniem :) Moim zdaniem najlepsze i najpyszniejsze są te najprostsze w wykonaniu

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kostkę margaryny 250g
    150 g cukru
    1 opak. cukru wanilinowego
    3 jajka
    250 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki mleka o temperaturze pokojowej
    2 łyżki kakao
    wiśnie bez pestek
    biała czekolada do dekoracji

    tortownica 28 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery Ciasto

Ucieraniec z wiśniami z polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • UCIERANIEC z WIŚNIAMI z polewą z białej czekolady 1. W misce bądź naczyniu ucieramy miękka margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodajemy same żółtka. Do utartej jednolitej masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mleko i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli i powoli ręcznie łączymy je z wcześniej przygotowaną masą. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub kaszą manną. Wyrównujemy i na wierzch układamy wydrylowane wiśnie. Całość wstawiamy do piekarnika na 35 - 40 min. w temp. 180 stopni.
  • UCIERANIEC z WIŚNIAMI z polewą z białej czekolady 2. Wierzch po upieczeniu polewamy rozpuszczoną biała czekoladą rozpuszczoną nad kąpielą wodną i gotowe.

Porady

Owoce można przed upieczeniem obtoczyć w mące ziemniaczanej - zapobiegnie to zgromadzeniu się soku na spodzie ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Owoce Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować