Ucieraniec makowy ze śliwkami pod lukrem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Błyskawiczny, pyszny i z makiem.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    5 jajek
    1,5 szklanki cukru
    ½ szklanki suchego maku
    1 szklanka oleju
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ok. 700g śliwek – mogą być mrożone

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 – 3 łyżki wrzącej wody

Ucieraniec makowy ze śliwkami pod lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując wlewać partiami olej, na koniec wsypywać przesianą mąkę z proszkiem i mak. Całość dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Ułożyć śliwki, piec ok. 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto polać lukrem
  • 2. Lukier: Cukier zalać wrzątkiem i sokiem cytryny, dokładnie wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy