Ucieraniec jabłkowy z sosem malinowym

0 (0 ocen)

Pyszne, proste do upieczenia i efektowne ciasto jabłkowe z sosikiem ze świezych (lub mrożonych) malin. Moi chłopcy 7 i 5 -latek jedli ochoczo.

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju rzepakowego
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyzeczki proszku do pieczenia

    6 jabłek
    1 szklanka malin
    2 łyżki wody
    2 łyżki cukru
    cynamon do posypania

Ucieraniec jabłkowy z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać zółtka i dalej ubijać. Wlać olej i ponownie ubić. Mąką przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do ubitych jaj z cukrem i olejem - wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyzką. Przelać masę na blaszkę o wymiarach 35cmx25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście powykładać cząstki jabłek (ósemki)- każdy owoc delikatnie wcisnąc do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut (ja piekę na termoobiegu).
    Ciasto ostudzić.
  • malinki przecieramy 2. Maliny przełożyć do garnka, zasypać cukrem i na wolnym ogniu gotować, az będą miękkie - często mieszać.
    Ugotowane maliny przelać razem z powstałym sokiem na sitko i przetrzec dokładnie, aż zostaną same "pestki".
    Powstały sos malinowy pomieszać i lekko podgrzać do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji, jeżeli potrzeba - odparować.
  • 3. Ciasto pokroić na kawałki, posypać cynamonem i polać sosikiem malinowym, udekorować miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy