Ucieraniec jabłkowy z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać zółtka i dalej ubijać. Wlać olej i ponownie ubić. Mąką przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do ubitych jaj z cukrem i olejem - wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyzką. Przelać masę na blaszkę o wymiarach 35cmx25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście powykładać cząstki jabłek (ósemki)- każdy owoc delikatnie wcisnąc do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut (ja piekę na termoobiegu).
Ciasto ostudzić.
2.Maliny przełożyć do garnka, zasypać cukrem i na wolnym ogniu gotować, az będą miękkie - często mieszać.
Ugotowane maliny przelać razem z powstałym sokiem na sitko i przetrzec dokładnie, aż zostaną same "pestki".
Powstały sos malinowy pomieszać i lekko podgrzać do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji, jeżeli potrzeba - odparować.
3.Ciasto pokroić na kawałki, posypać cynamonem i polać sosikiem malinowym, udekorować miętą.
Komentarze