Ucierane z rabarbarem na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasta z owocami już na dobre przyjęły się w moim domu.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na blaszkę 28x19cm

    Kruche ciasto:
    200g mąki
    100g masła
    150g cukru
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

    Ucierane:
    2 jajka
    250ml maślanki
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    350g mąki pszennej (m/w dwie szklanki)
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    125g cukru kryształu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50g płatków migdałów
    3 duże łodygi rabarbaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ucierane z rabarbarem na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto siekamy i zagniatamy. Dzielimy na dwie części i chowamy do zamrażarki.
    Ucierane- jajka, maślankę, cukier kryształ oraz waniliowy miksujemy na średnich obrotach przez ok 2 minuty. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do ciasta i mieszamy na wolnych obrotach. Na końcu stopniowo wlewamy olej.
  • 2. W międzyczasie rabarbar obieramy i drobno kroimy.

    Przygotowanie- 1 część kruchego ciasta wałkujemy na rozłożonym papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Wylewamy ciasto ucierane, układamy rabarbar, posypujemy migdałami i startą drugą częścią kruchego ciasta. Pieczemy ok 1 godzinę w temp. 180⁰C (do suchego patyczka). Studzimy na kracie, posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować