Ucierane z rabarbarem i budyniem

4.5 (148 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pulchne, ucierane ciasto z rabarbarem i budyniem. Proste wykonanie i super smaczne.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 11x24 cm
    Składniki ciasto:
    ½ szklanki mąki tortowej Basia
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    2 duże jajka
    ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    ½ kostki margaryny Kasia
    Tłuszcz do formy, bułka tarta
    Nadzienie:
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki cukru
    ½ l mleka
    40 dag mrożonego rabarbau(może być świeży)
    1 łyżka bułki tartej
    Cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ucierane z rabarbarem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:rabarbar rozmrozić, dobrze osączyć na sitku. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać po 1 jajka i ucierać. Mąki, proszek do pieczenia i sól do smaku wymieszać. Dodawać porcjami do utartej masy, wymieszać na gładką masę. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą, wylać 2/3 ciasta, wysypać 1 łyżkę bułki, wyłożyć rabarbar. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, wylać na rabarbar. Wyłożyć na wierzch pozostałe ciasto, rozsmarować. Wstawić do nagrzanego piekarika, piec w temp. 180 stopni 45 minut. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Porady

1.do ciasta można użyć świerzego rabarbaru. 2. formę można wyłożyć papierem do pieczenia zamiast natłuszczać i wysypywać bułką tartą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować