Pulchne, ucierane ciasto z rabarbarem i budyniem. Proste wykonanie i super smaczne.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Forma: 11x24 cm
Składniki ciasto:
½ szklanki mąki tortowej Basia
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 duże jajka
½ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
½ kostki margaryny Kasia
Tłuszcz do formy, bułka tarta
Nadzienie:
1 budyń śmietankowy
2 łyżki cukru
½ l mleka
40 dag mrożonego rabarbau(może być świeży)
1 łyżka bułki tartej
Cukier puder do posypania ciasta
Ucierane z rabarbarem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:rabarbar rozmrozić, dobrze osączyć na sitku. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać po 1 jajka i ucierać. Mąki, proszek do pieczenia i sól do smaku wymieszać. Dodawać porcjami do utartej masy, wymieszać na gładką masę. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą, wylać 2/3 ciasta, wysypać 1 łyżkę bułki, wyłożyć rabarbar. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, wylać na rabarbar. Wyłożyć na wierzch pozostałe ciasto, rozsmarować. Wstawić do nagrzanego piekarika, piec w temp. 180 stopni 45 minut. Przestudzone posypać cukrem pudrem.
Porady
1.do ciasta można użyć świerzego rabarbaru.
2. formę można wyłożyć papierem do pieczenia zamiast natłuszczać i wysypywać bułką tartą.
Komentarze