Ucierane pomarańczowe ciasto z rabarbarem w środku i słodką pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

rabarbar w środku pomarańczowego ciasta i bezowa , słodka pianka-po prostu pyszne!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 pełna szklanka maki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 kostki masła
    100 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 żółtka
    4 łyżki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ok. 5 średnich łodyg rabarbaru
    sok z jednej średniej pomarańczy
    Beza:
    4 białka
    100 g drobnego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem Desery

Ucierane pomarańczowe ciasto z rabarbarem w środku i słodką pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rabarbar przyrywamy pozstałym ciastem 1. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Zasypać łyżką cukru i odstawić na czas przygotowania ciasta.
    Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia .
    Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodawać mleko i po jednym żółtku, miksować dodać sok pomarańczy.Na koniec stopniowo,dodawać mąki i zmiksować tylko do połączenia składników.
    Okrągła formę natłuścić , oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 ciasta,na cieście ułożyć rabarbar i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
    Gdy ciasto będzie podpieczone, przygotować bezę ubitą z białek i cukru.
    Piankę wyłożyć na ciasto i wstawić do piekarnika na około 25 minut,
    Upieczone ciasto odstawić do przestudzenia,
    smacznego

Porady

forma 24 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto z rabarbarem

To może cię zainteresować