Ucierane pomarańczowe ciasto z rabarbarem w środku i słodką pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Zasypać łyżką cukru i odstawić na czas przygotowania ciasta.
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia .
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodawać mleko i po jednym żółtku, miksować dodać sok pomarańczy.Na koniec stopniowo,dodawać mąki i zmiksować tylko do połączenia składników.
Okrągła formę natłuścić , oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 ciasta,na cieście ułożyć rabarbar i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Gdy ciasto będzie podpieczone, przygotować bezę ubitą z białek i cukru.
Piankę wyłożyć na ciasto i wstawić do piekarnika na około 25 minut,
Upieczone ciasto odstawić do przestudzenia,
smacznego
Komentarze