Ucierane drożdżówki truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier, cukier waniliowy z żółtkami i szczyptą soli ucieramy mikserem na puszystą masę.
2.Drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki mleka z 3 łyżkami cukru. Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski.
3.Do mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, utarte żółtka i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy margarynę i ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Powinno odchodzić od ręki.
4.Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie nabieramy porcję ciasta, nadajemy jej okrągły kształt a następnie lekko spłaszczamy. Tak robimy do wyczerpania ciasta.
5.Bułeczki układamy w odstępach na wysmarowanej olejem blasze. Po wierzchu smarujemy je białkiem jaja. Na środek nakładamy porcję dżemu lub świeżych truskawek.
6.Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy wierzch drożdżówek. Bułeczki pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
7.Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie nabieramy porcję ciasta, nadajemy jej okrągły kształt a następnie lekko spłaszczamy. Tak robimy do wyczerpania ciasta.
8.Bułeczki układamy w odstępach na wysmarowanej olejem blasze. Po wierzchu smarujemy je białkiem jaja. Na środek nakładamy porcję dżemu lub świeżych truskawek.
9.Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy wierzch drożdżówek. Bułeczki pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze