Ucierane drożdżówki truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszyste, słodko-kwaskowe bułeczki. Idealne do herbaty, kawy czy szklanki mleka.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki
    200 g cukru + 3 łyżki do drożdży
    łyżka cukru waniliowego
    5 żółtek
    szczypta soli
    2 szklanki ciepłego mleka
    100 g drożdży
    150 g rozpuszczonej, wystudzonej margaryny


    kruszonka:

    50 g zimnej margaryny
    4 łyżki mąki
    4 łyżki cukru

    ORAZ:
    truskawki pokrojone w kosteczkę LUB domowy dżem truskawkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Ucierane drożdżówki truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, cukier waniliowy z żółtkami i szczyptą soli ucieramy mikserem na puszystą masę.
  • 2. Drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki mleka z 3 łyżkami cukru. Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski.
  • 3. Do mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, utarte żółtka i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy margarynę i ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Powinno odchodzić od ręki.
  • 4. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie nabieramy porcję ciasta, nadajemy jej okrągły kształt a następnie lekko spłaszczamy. Tak robimy do wyczerpania ciasta.
  • 5. Bułeczki układamy w odstępach na wysmarowanej olejem blasze. Po wierzchu smarujemy je białkiem jaja. Na środek nakładamy porcję dżemu lub świeżych truskawek.
  • 6. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy wierzch drożdżówek. Bułeczki pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
  • 7. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie nabieramy porcję ciasta, nadajemy jej okrągły kształt a następnie lekko spłaszczamy. Tak robimy do wyczerpania ciasta.
  • 8. Bułeczki układamy w odstępach na wysmarowanej olejem blasze. Po wierzchu smarujemy je białkiem jaja. Na środek nakładamy porcję dżemu lub świeżych truskawek.
  • 9. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy wierzch drożdżówek. Bułeczki pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować