Rewelacyjne słodkie ciasto ucierane z orzeźwiającą żurawiną potrzebuje jedynie odrobiny cukru pudru i już gotowe jest zachwycać gości!
Składniki:
110 g masła
175 g cukru waniliowego domowego
2 jajka
0,5 szklanki mleka
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g świeżej żurawiny
Cukier puder do posypania
Ucierane ciasto z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do miski wrzucić 110 g masła, dodać 175 g cukru waniliowego domowego i zmiksować na puch. Dodać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodawać na zmianę mąkę i mleko, zmiksować do połączenia składników, nie ubijać zbyt długo. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 18x28, można upiec w mniejszej, będzie wtedy wyższe) i wyrównać. Świeżą żurawinę umyć i osuszyć. Większe kulki posiekać. Wysypać na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Komentarze