Ucierane ciasto z żurawiną

0 (0 ocen)

Rewelacyjne słodkie ciasto ucierane z orzeźwiającą żurawiną potrzebuje jedynie odrobiny cukru pudru i już gotowe jest zachwycać gości!

Składniki:


  • 110 g masła
    175 g cukru waniliowego domowego
    2 jajka
    0,5 szklanki mleka
    250 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g świeżej żurawiny
    Cukier puder do posypania

Ucierane ciasto z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wrzucić 110 g masła, dodać 175 g cukru waniliowego domowego i zmiksować na puch. Dodać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodawać na zmianę mąkę i mleko, zmiksować do połączenia składników, nie ubijać zbyt długo. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 18x28, można upiec w mniejszej, będzie wtedy wyższe) i wyrównać. Świeżą żurawinę umyć i osuszyć. Większe kulki posiekać. Wysypać na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy