Ucierane waniliowe ciasto z wiśniami i warstwą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Obie maki przesiac z proszkiem do pieczenia
Masło utrzeć z drobnym cukrem, nastepnie dodawać stopniowo jajka, śmietanę .Do tej masy dodać składniki suche, delikatnie wymieszać. Na sam koniec do masy dodąc opłukane , osuszone pozbawione pestek wisienki, i bardzo delikatnie przemieszać.
Ciasto wylać do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wyrównać.
2. Warstwa serowa:
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, śmietanę a następnie dodać dwukrotnie zmielony twaróg , mąkę ziemniaczaną i utrzeć do dokładnego połączenia się składników.
3. Na ciasto ucierane z wisienkami wyłożyć masę serową,wyrównać.
4. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50-55 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, oprószyć pudrem, udekorować wisienkami ,
smacznego:)
Komentarze