Ucierane ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

Idealne sezonowe ciasto truskawkowe z nutką migdałową

Składniki:

  • 200 g masła
    szczypta soli
    szklanka cukru
    4 duże jajka
    szklanka mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    600 g truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych

    Kruszonka:
    100 g mąki
    olejek migdałowy
    100 g masła, schłodzonego
    50 g cukru pudru

Ucierane ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie utrzeć masło, na jasną i puszystą masę., dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.

    kruszonka : Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, Posypać równomiernie kruszonką.
    Piec w temperaturze 175º C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Porady

Ciasto podawać można posypane cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy