200 g masła
140 g cukru
5g ekstraktu waniliowego
4 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy bez cukru
Truskawki – około 0,5 kg
Ew. cukier puder lub lukier
Ucierane ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując.
Dodać przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach do uzyskania gładkiego ciasta.
Wyłożyć ciasto na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia (u mnie forma o wymiarach ok. 22x26cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 170stopniach.
Po tym czasie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli jest dobre. Wyjąć i ostudzić. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, jednak dla mnie było wystarczająco słodkie i pominęłam.
Komentarze