Ucierane ciasto z suszoną figą

3.5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z suszoną figą jest bardzo pyszne. Ucierane, kakaowe i lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Jest również podzielne. Można je również zabrać na piknik czy na drugie słodkie śniadanie do pracy. Ostatnio bardzo lubię piec takie proste ciasta.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 jajka
    20 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 kopiaste łyżki kakao
    1 niepełna szklanka mleka

    Dodatkowo:
    15 dag figi suszonej
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto

Ucierane ciasto z suszoną figą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość z cukrami, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie dodajemy na przemian z mlekiem do ucieranych składników i dokładnie ucieramy.
  • 2. Figi kroimy w małą kostkę, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 - 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Wyjmujemy i studzimy, ja studzę na metalowej kratce.
  • 4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Wymiary foremki około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Ciasto można pokroić na około 16 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować