Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest niezwykle aromatyczne i mięciutkie. Dzięki orzechom - długo zachowuje świeżość, a korzenny zapach kusi już podczas pieczenia. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni oraz jako ekspresowy wypiek świąteczny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
    200g masła/margaryny
    200g cukru
    3 jajka (duże)
    100g orzechów włoskich
    150 ml mleka
    50 ml rumu
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    1,5 łyżki kakao
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    miód do posmarowania wierzchu
    bakalie do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1d0noft 1. Obrane orzechy zmielić (nie na pył) malakserem (lub młynkiem).
  • image-0yankdj 2. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    Miksując - dodawać po 1 jajku i odrobinie zmielonych orzechów.
    Wsypać przyprawę korzenną i kakao.
    Ciągle mieszając - dodawać (na przemian) mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i rum.
  • image-0bgbbb1 3. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • image-01urj1h 4. Piec około 60-70 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Jeszcze ciepłe ciasto posmarować (lekko) miodem i posypać bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować