Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

4.5 (192 ocen)

W sezonie prawie co weekend jest u mnie ciasto z rabarbarem. Polecam, jest ono bardzo puszyste, z chrupiącą kruszonką.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g margaryny w temp. pokojowej
    3/4 szkl cukru + 1 łyżka
    3 jajka
    1,5 szkl mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 budyń waniliowy bez cukru
    3-4 łodygi rabarbaru

    Kruszonka:
    50 g zimnego masła
    4 łyżki cukru
    7 łyżek mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, odstawić w chłodne miejsce.

    Ciasto: składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Zasypać łyżką cukru. Odstawić. Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać suche składniki. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto. Posypać kruszonką.
    Ciasto piec ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować