Ucierane ciasto z owocami i kruszonką

3.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto z owocami które bardzo szybko się przygotowuje. Do ciasta użyłam truskawki i borówki, ale równie dobrze sprawdzą się inne owoce. Polecam na niedzielne popołudnie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2/3 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    200 ml oleju słonecznikowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Owoce: truskawki, jagody

    Kruszonka:
    5 dag masła
    5 dag mąki
    5 dag cukru
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Ucierane ciasto z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka:
    Skladniki kruszonki wymieszać w misce ręką na do uzyskania grudek lub tzw. piasku. Wstawić do zamrazalnika na czas przygotowania ciasta.
  • 2. Jajka utrzeć z cukrami do białości, dodać maki przesiane z proszkiem i olej, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na formę wyłożoną papierem i wysmarowana tłuszczem, na wierzchu poukładać umyte i osuszone owoce. Posypać kruszonką. Pieczenie około 1 godziny w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować