Ucierane ciasto z malinami i kokosem

  • wyświetlono: 911 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Smaczna słodka, owocowa propozycja do kawki i na podwieczorek.

  • 65min

Składniki

Ciasto ucierane:
800 g mąki pszennej
420 g cukru kryształu
300 g masła
6 dużych jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru wanilinowego
1/2 szkl. mleka 3/2%

Ponadto:
300 g mrożonych malin
garść kruchego mrożonego ciasta jasnego i z kakao
2 czubate łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

Ucierane ciasto z malinami i kokosem

  • przesiewanie mąki i proszku do pieczenia1. Wykonanie ciasta ucieranego:
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
  • ucieranie jajek z cukrem2. Topimy masło. Studzimy.
    Ucieramy jajka z cukrem na puch. Wsypujemy cukier wanilinowy.
  • wlewanie płynnego masła do ucieranego ciasta3. Wsypujemy mąkę z proszkiem. Wlewamy płynne masło. Ucieramy.
  • wlewanie mleka do ciasta ucieranego4. Wlewamy mleko, ucieramy. Mieszamy.
  • ciasto ucierane5. Ciasto powinno być gęste.
  • ciasto ucierane w blaszce6. Przygotowujemy blachę o wymiarach 34 X24 cm. Wykładamy ją pergaminem. Wylewamy równo ciasto.
  • maliny na ucieranym cieście7. Na ciasto wysypujemy maliny.
  • kokos na malinach i ucieranym cieście8. Maliny posypujemy kokosem.
  • starte ciasto kruche9. Na kokos ścieram jasne i ciemne zamrożone kruche ciasto.
  • upieczone kruche ciasto z malinami, kokosem10. Ciasto pieczemy w 170 stop. C przez ok. 40 min. Sprawdzamy, czy upieczone.
    Wyłączamy piec, wyjmujemy ciasto.
  • ucierane ciasto z malinami- w przekroju11. Zdejmujemy pergamin. Ciasto, po ostudzeniu kroimy na porcje.
  • ucierane ciasto z malinami i kokosem12. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy.
Zamiast masła możemy dodać margarynę. A mleko możemy zastąpić śmietaną.
Malin mrożonych- nie rozmrażamy wcześniej.
Zawsze robię większą porcję ciasta kruchego. Formuję niewielkie kulki. Część zostawiam białą, a do części dodaję kakao. Mam, jak znalazł do ciasta- na posypkę lub do tarty.
Malin w sezonie- używam świeżych lub innych jagodowych owoców.
Jeśli ciasto podczas pieczenia szybko się rumieni, zmniejszamy płomień na pieczenie od dołu, a górę przykrywamy papierem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakisłodkie życiewiórki kokosowedla dzieciMalinymój pomysłna piknikna podwieczorektaniucierane ciastoplacek z owocamina przyjęcie dla dziecido kawkiłatwy przepisna wycieczkękuchnia oszczędnej gospodyniciasta domowe- ulubione mojej rodzinyciasto kruche starte

Komentarze

Podobne przepisy

iasto ucierane z malinami, galaretką

Dodane przez: ziutula

Ciasto ucierane z malinami, galaretką

Pyszne, delikatne ciasto z malinami...

ucierane z malinami i kruszonką

Dodane przez: Kingaxx0188

Ucierane z malinami i kruszonką

puszyste ciasto z malinami i chrupiacą...

Ciasto jogurtowe - ucierane z jagodami, malinami i ananasem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Ciasto jogurtowe - ucierane z jagodami, malinami...

Bardzo delikatne i letnie ciasto...

image-0wokog4

Dodane przez: bryndzia

Ciasto ucierane z malinami

Ciasto jest pyszne puszyste i delikatne...

Ucierane z kokosową bezą, malinami i ricottą

Dodane przez: juchab

Ucierane ciasto z kokosową bezą, malinami...

Bardzo puszyste ciasto z lekko...

Ciasto z malinami i galaretką

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z malinami i galaretką

Placek z malinami to bardzo smaczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE