Ucierane ciasto z malinami i kokosem

5 (198 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Smaczna słodka, owocowa propozycja do kawki i na podwieczorek.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto ucierane:
    800 g mąki pszennej
    420 g cukru kryształu
    300 g masła
    6 dużych jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru wanilinowego
    1/2 szkl. mleka 3/2%

    Ponadto:
    300 g mrożonych malin
    garść kruchego mrożonego ciasta jasnego i z kakao
    2 czubate łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Placek Desery Ciasto

Ucierane ciasto z malinami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przesiewanie mąki i proszku do pieczenia 1. Wykonanie ciasta ucieranego:
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
  • ucieranie jajek z cukrem 2. Topimy masło. Studzimy.
    Ucieramy jajka z cukrem na puch. Wsypujemy cukier wanilinowy.
  • wlewanie płynnego masła do ucieranego ciasta 3. Wsypujemy mąkę z proszkiem. Wlewamy płynne masło. Ucieramy.
  • wlewanie mleka do ciasta ucieranego 4. Wlewamy mleko, ucieramy. Mieszamy.
  • ciasto ucierane 5. Ciasto powinno być gęste.
  • ciasto ucierane w blaszce 6. Przygotowujemy blachę o wymiarach 34 X24 cm. Wykładamy ją pergaminem. Wylewamy równo ciasto.
  • maliny na ucieranym cieście 7. Na ciasto wysypujemy maliny.
  • kokos na malinach i ucieranym cieście 8. Maliny posypujemy kokosem.
  • starte ciasto kruche 9. Na kokos ścieram jasne i ciemne zamrożone kruche ciasto.
  • upieczone kruche ciasto z malinami, kokosem 10. Ciasto pieczemy w 170 stop. C przez ok. 40 min. Sprawdzamy, czy upieczone.
    Wyłączamy piec, wyjmujemy ciasto.
  • ucierane ciasto z malinami- w przekroju 11. Zdejmujemy pergamin. Ciasto, po ostudzeniu kroimy na porcje.
  • ucierane ciasto z malinami i kokosem 12. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Zamiast masła możemy dodać margarynę. A mleko możemy zastąpić śmietaną. Malin mrożonych- nie rozmrażamy wcześniej. Zawsze robię większą porcję ciasta kruchego. Formuję niewielkie kulki. Część zostawiam białą, a do części dodaję kakao. Mam, jak znalazł do ciasta- na posypkę lub do tarty. Malin w sezonie- używam świeżych lub innych jagodowych owoców. Jeśli ciasto podczas pieczenia szybko się rumieni, zmniejszamy płomień na pieczenie od dołu, a górę przykrywamy papierem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować