Polecam Wam to ciasto bo jest naprawdę wilgotne, maślane nie za słodkie, przełamane smakiem kwaskowatego rabarbaru i z chrupiąca kruszonką, na drugi dzień było tak samo świeże i pyszne jak pierwszego dnia, spróbujcie :)
20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na tortownicę o śred. 22
Ciasto ucierane:
90 g masła
90 g cukru
1 jajko kl L ulub XL
160 g mąki pszennej tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
esencja waniliowa
Masa makowa:
220 g gotowej masy makowej lub
150 g mielonego maku
150 ml wody
1 łyżka masła
3 łyżki miodu
bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
esencja migdałowa
Kruszonka:
100 g mąki pszennej tortowej
70 g masła
50 g cukru razem z waniliowym
Dodatkowo:
1 obrana i pokrojona łodyga rabarbaru
1 łyżka cukru
lukier na wierzch ciasta ( niekonieczny)
Ucierane ciasto z makiem, rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ucierane
1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy jajko, miksujemy do jego wchłonięcia.
3. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz esencje waniliową. Miksujemy do połączenia się składników.
Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
4. Na ciasto dajemy pokrojony i obsypany cukrem rabarbar.
Masa makowa
5. W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, masło, a następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy bakalie i ewentualnie esencje migdałową. Gotową masę wykładamy na ciasto.
Kruszonka
Do miski wsypujemy mąkę z cukrem, następnie dodajemy masło, może być zimne i siekamy je nożem, a następnie rozcieramy w palcach na grudki.
Gotową kruszonką obsypujemy ciasto.
Ciasto pieczemy w 180 stop. przez 45-50 minut
Po wystudzeniu możemy je polać lukrem cytrynowym. Smacznego !
Komentarze