Ucierane Ciasto Z Makiem, Rabarbarem I Kruszonką

wyświetlono: 79 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Polecam Wam to ciasto bo jest naprawdę wilgotne, maślane nie za słodkie, przełamane smakiem kwaskowatego rabarbaru i z chrupiąca kruszonką, na drugi dzień było tak samo świeże i pyszne jak pierwszego dnia, spróbujcie :)

opublikowany: 17.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o śred. 22

    Ciasto ucierane:
    90 g masła
    90 g cukru
    1 jajko kl L ulub XL
    160 g mąki pszennej tortowej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki mleka
    esencja waniliowa
    Masa makowa:
    220 g gotowej masy makowej lub
    150 g mielonego maku
    150 ml wody
    1 łyżka masła
    3 łyżki miodu
    bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
    esencja migdałowa
    Kruszonka:
    100 g mąki pszennej tortowej
    70 g masła
    50 g cukru razem z waniliowym
    Dodatkowo:
    1 obrana i pokrojona łodyga rabarbaru
    1 łyżka cukru
    lukier na wierzch ciasta ( niekonieczny)
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Ucierane ciasto z makiem, rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ucierane

    1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
    2. Dodajemy jajko, miksujemy do jego wchłonięcia.
    3. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz esencje waniliową. Miksujemy do połączenia się składników.
    Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
    4. Na ciasto dajemy pokrojony i obsypany cukrem rabarbar.
    Masa makowa

    5. W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, masło, a następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy bakalie i ewentualnie esencje migdałową. Gotową masę wykładamy na ciasto.
    Kruszonka

    Do miski wsypujemy mąkę z cukrem, następnie dodajemy masło, może być zimne i siekamy je nożem, a następnie rozcieramy w palcach na grudki.
    Gotową kruszonką obsypujemy ciasto.
    Ciasto pieczemy w 180 stop. przez 45-50 minut

    Po wystudzeniu możemy je polać lukrem cytrynowym. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: gotowanietoproste gotowanietoproste

Ucierane Ciasto Z Rabarbarem I Kruszonką

Cudownie wilgotne ciasto. Polecam wszystkim :)

kategoria: Ciasta ciasto z rabarbarem opublikowany: 09.05.2016 | wyświetlono: 5972 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE