Ucierane ciasto z konfiturą

4.5 (188 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To wymyśle ciasto z kruszonki, przełożone konfiturą uprzyjemni nam niejedno spotkanie z przyjaciółmi.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - margarna palma: 20 dekagramów
    - cukier: 20 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - skórka starta z cytryny: 1 sztuka
    - mąka: 50 dekagramów
    - konfitura z malin: 45 dekagramów
    - migdały w płatkach pokruszone: 5 dekagramów
    - cukier puder do obsypania: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Ucierane ciasto z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem na puszysta masę. Ucierać dalej, dodając jajko i startą skórkę z cytryny. Kilka łyżek mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy i dalej ucierać. Pozostałą mąkę wsypać do powstałej masy i czubkami palców zrobić szybko kruszonkę.
  • 2. Połowę kruszonego ciasta włożyć do tortownicy(o średnicy 26 cm), lekko docisnąć i posmarować konfiturą.
  • 3. Pozostałe kruszone ciasto wymieszać z migdałami i przysypać nim konfiturę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut, w temperaturze 175-200 stopni. Następnie odstawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować