ucierane ciasto z jabłkami i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto z jabłkami. Cynamonowe. Obsypane dużą ilością cukru pudru. Może są to smaki z pozoru nieco jesienne, ale dla mnie to jednak smak wakacji. Smak sierpniowych, słodkich popołudni spędzanych na tarasie. Ciasto jest niezwykle wilgotne, miękkie i słodkie. Idealnie smakuje popijane gorzką herbatą.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • /kubek = 400g/
    Przepis (duża tortownica):
    5 jabłek antonówek
    1/2 kubka jogurtu greckiego
    1/2 kubka oleju rzepakowego
    kubek mąki pszennej
    2 (duże) jajka
    1/2 kubka cukru brązowego
    1/2 kubka cukru białego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu
    + masło, bułka tarta (do wysmarowania formy)
    + cukier puder (do posypania ciasta)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ucierane ciasto z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki. W dużej misce, za pomocą trzepaczki, wymieszać jajka z cukrem, a następnie z jogurtem naturalnym i olejem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, stopniowo dodawać do mokrych składników, cały czas mocno mieszając trzepaczką. Gdy ciasto będzie gotowe - jednolite, dodać plasterki jabłka, zamieszać. Tortownicę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, wlać ciasto, wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować