Ucierane ciasto z gruszką

0 (0 ocen)

Delikatne, nie za słodkie, wilgotne ciacho z gruszką. Dla mnie rewelacja. Do tego żółta polewa i solone orzeszki z rodzynkami.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    1,5 łyżki kakao
    1 szklanka cukru
    125 ml oleju
    1,5 szklanki mleka
    3 jajka
    1 gruszka
    Polewa:
    1 szklanka cukru pudru
    Odrobina wody
    Żółty barwnik
    Garść mieszanki studenckiej
    Foremka 12x23 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ucierane ciasto z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, kakao i cukier. W drugiej mieszamy jajka, mleko i olej. Suche składniki porcjami dodajemy do mokrych, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do foremki o wymiarach 12*23 cm. Gruszkę obieramy, kroimy na pół a następnie na plasterki. Utykamy w ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut.
    Polewa: Cukier puder ucieramy z odrobiną wody (musi być gęsty), dodajemy barwnik. Polewamy ciasto, na środku układamy mieszankę studencką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować