Ucierane ciasto z czekoladą i mąką ryżową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste ciasto, ale jakie pyszne. Z kawałkami czekolady i dodatkiem mąki ryżowej. Przez dodatek mąki ryżowej ciasto jest bardziej sypkie, ale nie zapycha. Idealne dla na podwieczorek, upiec raz dwa dla gości i do kawy. Polecam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 jajka
    15 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki mąki ryżowej
    2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    8 kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ucierane ciasto z czekoladą i mąką ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ucieramy. Ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w małą kostkę i mieszamy.
  • Do pieczenia. 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
  • Pieczenie. 3. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
  • Krojenie. 4. Krojenie: Upieczone ciasto studzimy i kroimy w plastry.
  • Podajemy. 5. Podanie: Gotowe ciasto podajemy, a ja smacznego życzę :)

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Forem keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Ciasto można pokroić na około 12 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka ryżowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować