UCIERANE CIASTO Z ANANASEM

4.5 (163 ocen)

  • 10 min

PYSZNE CIACHO DLA MIŁOŚNIKÓW SŁODKOŚCI.

  • 10 min

Składniki:

  • Ciasto:

    120 g miękkiego masła

    ½ szklanki cukru

    1 czubata łyżka domowego cukru waniliowego

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    2 łyżeczki aromatu cytrynowego (ja dodałam naturalnego ekstraktu cytrynowego)

    3 jajka w temperaturze pokojowej

    dwie czubate szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1-2 łyżki mleka



    Dodatkowo:

    cukier puder do oprószenia (ja pominęłam, posmarowałam ciasto glazurą z konfitury)
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ucierane ciasto z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • COŚ   PYSZNEGO  SŁODKIEGO:) 1. Ciasto:

    Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ekstrakt i aromat, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, po każdym miksować do połączenia się składników (około 20-30 sekund).

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej w dwóch porcjach, na przemian z mlekiem. Po każdym dodaniu mąki lub mleka masę chwile ucierać do połączenia się składników.

    Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać ani nie smarować tłuszczem. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wierzch wygładzić. Ananasy ułożyć na wierzchu ciasta jak na zdjęciu.

    Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować