Ucierane ciasto maślankowe z truskawkami

  • wyświetlono: 130 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne, wilgotne ciasto z truskawkami, idealne do popołudniowej herbaty lub kawy. Długo utrzymuje świeżość - dla mnie najlepsze na 2 dzień. U mnie z lukrem z marakui ale może być to lukier cytrynowy lub cukier puder:)

IMG_20190816_115618
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
2 jajka
pół szklanki maślanki
skórka starta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
200g truskawek, świeżych pokrojonych

LUKIER CYTRYNOWY:
sok z połowy cytryny lub 3 marakuje
około 2/3 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Ucierane ciasto maślankowe z truskawkami

  • Ucierane ciasto maślankowe z truskawkami1. Uwaga: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
    Foremka keksówka 25 cm. wyłożona papierem do pieczenia.
    Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
    Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę około 10 minut.
    Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i przesiej przez sitko do osobnej miski.
    Olej zmieszaj z maślanką.
    Dodawaj partiami do masy jajecznej przesianą mąkę z proszkiem i solą na zmianę z olejem z maślanką - krótko miksując po każdym dodaniu na małych obrotach.
    Dodaj skórkę i sok z cytryny - delikatnie wymieszaj.
    Ciasto wyłóż do przygotowanej keksówki na wierzchu ułóż truskawki.
    Ciasto pieczemy 60 minut lub dłużej do suchego patyczka, grzałka góra-dół, środkowa półka.
    Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika chwilę studzimy w keksówce a później wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.
  • Ucierane ciasto maślankowe z truskawkami2. LUKIER CYTRYNOWY:
    Sok z cytryny podgrzewamy. Do gorącego soku dodajemy stopniowo cukier puder, mieszamy grzbietem łyżki.
    LUKIER Z MARAKUI:
    Cukier puder przesypujemy do miseczki. Marakuję przekrawamy na pół i wydrążamy sok razem z nasionami, dodajemy do cukru pudru. Mieszamy grzbietem łyżki.
    Konsystencję lukru regulujemy dodając cukier puder gdy ma być gęsty lub sok owocowy gdy ma być rzadszy.
    Ciasto można również posypać cukrem pudrem.
    Przechowujemy pod przykryciem do 5 dni.

Porady

Jest to ciasto ucierane więc trzeba uważać na zakalca. Trzeba pamiętać o ociepleniu składników a mąkę z olejem bardzo krótko i na wolnych obrotach wmiksować do masy jajecznej (tylko do połączenia się składników). Nie skracajmy czasu pieczenia nawet jakby nam się wydawało, że patyczek jest suchy. Niestety ja pierwszy raz piekąc to ciasto skróciłam do 50 minut i ciasto nie było dopieczone więc 60 minut to takie minimum.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkimaślankaolej

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Maślankowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Puszyste i niesamowicie smaczne...

Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami

Delikatne i puszyste ciasto z soczystymi...

image-29a9odo

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto ucierane z truskawkami

Truskawki, owoce sezonowe w ostatnim...

Ciasto maślankowe z truskawkami i migdałową kruszonką

Dodane przez: renataszozda

Ciasto maślankowe z truskawkami kruszonką...

Pyszne ciasto udające drożdżowiec...

Ciasto ucierane z truskawkami

Dodane przez: kuchareczka93

Ciasto ucierane z truskawkami

Szkoda, że truskawek już dawno...

ciasto ucierane

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Proste ucierane ciasto z truskawkami

Przepis na ciasto, które zawsze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE