proste i naprawdę smaczne ciasto - powstało ze skladników które akurat miałam w domu-polecam
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
około 300 g mąki pszennej
4 jajka
250 g rozpuszczonego masła
200 g twarogu półtlustego rozdrobnionego
2 łyzki śmietany 18 proc.
1 szklanka suchego maku
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
skórka starta ze sparzonej cytryny i sok z połówki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek
oraz cukier puder do oprószenia ciasta
Ucierane ciasto makowo twarogowe z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Twaróg półtłusty rozdrobnić np widelcem.
Jajka utrzeć z cukrami na puch do białości ,dodać roztopione masło i mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia.
Połowę masy przełożyć do drugiej miseczki.
Do pierwszej połowy masy dodać suchy mak i sok oraz skórkę z cytryny ,wymieszać, a do drugiej połowy masy dodać twaróg i śmietanę oraz rodzynki, wymieszać.
Okrągła formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto makowe a następnie wyłożyć ciasto z twarogiem i rodzynkami.
Piec w temperaturze 190oC około 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Porady
okrągła forma 24 cm.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Komentarze