Ucierane ciasto makowo twarogowe z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

proste i naprawdę smaczne ciasto - powstało ze skladników które akurat miałam w domu-polecam

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 300 g mąki pszennej
    4 jajka
    250 g rozpuszczonego masła
    200 g twarogu półtlustego rozdrobnionego
    2 łyzki śmietany 18 proc.
    1 szklanka suchego maku
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    skórka starta ze sparzonej cytryny i sok z połówki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    garść rodzynek
    oraz cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ucierane ciasto makowo twarogowe z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
    Twaróg półtłusty rozdrobnić np widelcem.
    Jajka utrzeć z cukrami na puch do białości ,dodać roztopione masło i mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia.
    Połowę masy przełożyć do drugiej miseczki.
    Do pierwszej połowy masy dodać suchy mak i sok oraz skórkę z cytryny ,wymieszać, a do drugiej połowy masy dodać twaróg i śmietanę oraz rodzynki, wymieszać.
    Okrągła formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto makowe a następnie wyłożyć ciasto z twarogiem i rodzynkami.
    Piec w temperaturze 190oC około 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
    Smacznego:)

Porady

okrągła forma 24 cm. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować