Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

Delikatne i puszyste ciasto z soczystymi truskawkami

  • 60 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    - truskawki -ok.400 g
    - jajka -2szt
    - mąka pszenna - 250 g
    - cukier - 120g
    -proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    - masło - 125 g
    - jogurt naturalny - 300 g
    DODATKOWO:
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki,by były w temperaturze pokojowej.

    Masło ucieramy z cukrem.

    Cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku.

    Dodajemy mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt …

    Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! )

    Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą.

    Na wierzchu układamy przekrojone na pół i umyte truskawki.

    Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min.

    Zajadamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować