Ucierane ciasto jeżynowo – malinowe z cytrynowo - kokosową nutą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekkie, puszyste cytrynowe ciasto z dodatkiem jeżyn i malin tworzą naprawdę zgrane trio zarówno wizualne jak i smakowe. Całość jest uwieńczona kokosową kruszonką, która nadaje przyjemnej chrupkości podczas jedzenia.

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Składniki:
    6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki oleju
    1,5 szklanki kefiru lub śmietany czy maślanki
    5 szklanek mąki
    Sok i skórka otarta z jednej cytryny
    2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
    250ml jeżyn
    500ml malin

    Kruszonka:
    200g mąki
    100g cukru
    100g roztopionego masła
    5 łyżek kokosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Ucierane ciasto jeżynowo – malinowe z cytrynowo - kokosową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, nie przerywając miksowania wlewać stopniowo olej, następnie kefir, sok i skórkę z cytryny. Gdy ciasto będzie jednolite, cały czas miksując wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem. Większą część ciasta przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście rozłożyć połowę malin i jeżyn. Zalać je resztą ciasta, wierzch posypać pozostałymi owocami i kruszonką. Piec ok. 40 – 50 minut w 180stopniach.
  • 2. Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść palcami

Porady

Do tego ciasta można użyć dowolnych owoców, zarówno świeżych jak i mrożonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Kokos Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować