Ucierane ciasto imbirowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Imbir jest świetnym dodatkiem nie tylko do dań wystawnych ale także do ciast. Ciasto ładnie pachnie, jest wilgotne. Znakomite do herbaty.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • blaszka 23x10

    300 gram mąki orkiszowej tortowej przesianej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1/2 szklanki cukru trzcinowego

    1 opakowanie cukru waniliowego

    220 gram miękkiego masła

    4 jaja ( temperatura pokojowa)

    250 gram konfitury imbirowej

    1 łyżeczka świeżego imbiru drobno utartego

    cukier puder do posypania

Ucierane ciasto imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i cukier ubijamy na puch. Wbijamy jajo i ubijamy aż się połączy z masą maślaną. Robimy tak aż do wbicia ostatniej jajka. Dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy cukier waniliowy, imbir i marmoladę ( konfiturę imbirową). Dobrze jest wcześniej przemieszać konfiturę w słoiku w celu jej rozluźnienia. Przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 160 stopniach C ok 75- 90 minut do suchego patyczka.

    Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy