Ucierane ciasto gryczane ze śliwkami

4.5 (181 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste ciasto ucierane z mąką gryczaną... Zdecydowanie dla wielbicieli kaszy gryczanej, bo jej smak jest tutaj dominujący. Do tego kwaśne owoce, które przełamią słodycz ciasta...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - masło: 125 gramów
    - cukier brązowy: 125 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - mąka gryczana: 150 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - rum ciemny: 0.25 szklanki
    - śliwki węgierki: 12 sztuk
    KRUSZONKA:
    - mąka gryczana: 80 gramów
    - cukier brązowy: 50 gramów
    - masło (miękkie): 50 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ucierane ciasto gryczane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą msę, dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i jajka, miksując po każdym dodaniu składników. Wlewamy rum, miksujemy.

    Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką, wlewamy ciasto i wygładzamy wierzch łyżką.

    Na cieście układamy połówki śliwek skórką do dołu.

    Wszystkie składniki kruszonki rozcieramy w palcach do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Posypujemy ciasto.

  • 2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 50 miut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być czysty po wyjęciu z ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Mąka gryczana Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować