Proste ciasto ucierane z mąką gryczaną... Zdecydowanie dla wielbicieli kaszy gryczanej, bo jej smak jest tutaj dominujący. Do tego kwaśne owoce, które przełamią słodycz ciasta...
Ucierane ciasto gryczane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem na puszystą msę, dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i jajka, miksując po każdym dodaniu składników. Wlewamy rum, miksujemy.
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką, wlewamy ciasto i wygładzamy wierzch łyżką.
Na cieście układamy połówki śliwek skórką do dołu.
Wszystkie składniki kruszonki rozcieramy w palcach do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Posypujemy ciasto.
2.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 50 miut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być czysty po wyjęciu z ciasta.
Komentarze