Ucierane Brzoskwiniowe Ciasto

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest pyszne, wilgotne i swoim żółciutkim kolorkiem zachęca do skosztowania ;) Zapraszam na to smakowite ucierane ciasto z jakże soczystymi słodziutkim owocem :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na formę 23 x 23 cm
    4 jajka ( moje żółtka były bardzo duże i żółte dlatego ciasto ma taki kolorek, jeśli nie mamy takich jajek a zależy nam na kolorku ciasta, możemy wtedy dodać szczyptę kurkumy )
    150 gr masła ( użyłam śmietankowego za 1,99 )
    3/4 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 i 1/2 szkl mąki tortowej
    esencja waniliowa lub cukier waniliowy
    Duża brzoskwinia dojrzała lub dwie małe ( u mnie jeszcze dodatek małej łodyżki rabarbaru - niekonieczne )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Ucierane brzoskwiniowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie Składniki Powinny Być W Temp. Pokojowej !
    Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
    2. Kiedy masło zbieleje zaczynamy dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy szpatułką bądź łyżką.
    3. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
    Na ciasto dajemy obrane i pokrojone w kawałki brzoskwinię lekką wciskając ja w ciasto.
    Pieczemy w 180 stop. przez 40-50 min.

Porady

Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować