Ucierana szarlotka z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać pokroić na ósemki a potem na cienkie plasterki.
Zacząć robić ciasto. Masło utrzeć z ksylitolem na puch. Następnie dodawać po 1 jajku wybijając najpierw do filiżanki. Po woli dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i skórkę cytrynową.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wysmarowaną tortownicę ( u mnie 23 cm średnica) oprószyć mielonym siemieniem.
Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połówkę rozlać na dno, równomiernie rozprowadzając . Rozłożyć warstwę jabłek ( połowę z całości). Przykryć jabłka resztą ciasta i znów wysypać jabłka jako ostatnia warstwa.
Włożyć do piekarnika i piec ok godziny.
Porady
Ajerkoniak polecam zrobić samemu, jest sporo fajnych przepisów w internecie
Podawać na gorąco z gęstym ajerkoniakiem.
Dla dzieci można ubić kogel mogel na parze. Kogel-mogel jest wtedy puszysty i lekki jak chmurka.
2 żółtka
2 łyżki cukru, i cukru waniliowego
Ubijać nad parą gorącej wody. Do chwili aż zrobi się puszysty.
Komentarze