Ucierana szarlotka z ajerkoniakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szarlotka z ajerkoniakiem i wanilią.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 jabłka, które podczas pieczenia się nie rozpadną

    4 jaja od wiejskiej kury o temperaturze pokojowej
    250 gram mąki
    200 gram ksylitolu
    100 gram masła 82% miękkiego
    cukier z prawdziwą wanilią
    skórka z jednej cytryny

    ajerkoniak z wanilią -

Ucierana szarlotka z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać pokroić na ósemki a potem na cienkie plasterki.
    Zacząć robić ciasto. Masło utrzeć z ksylitolem na puch. Następnie dodawać po 1 jajku wybijając najpierw do filiżanki. Po woli dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i skórkę cytrynową.
    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
    Wysmarowaną tortownicę ( u mnie 23 cm średnica) oprószyć mielonym siemieniem.
    Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połówkę rozlać na dno, równomiernie rozprowadzając . Rozłożyć warstwę jabłek ( połowę z całości). Przykryć jabłka resztą ciasta i znów wysypać jabłka jako ostatnia warstwa.
    Włożyć do piekarnika i piec ok godziny.

Porady

Ajerkoniak polecam zrobić samemu, jest sporo fajnych przepisów w internecie Podawać na gorąco z gęstym ajerkoniakiem. Dla dzieci można ubić kogel mogel na parze. Kogel-mogel jest wtedy puszysty i lekki jak chmurka. 2 żółtka 2 łyżki cukru, i cukru waniliowego Ubijać nad parą gorącej wody. Do chwili aż zrobi się puszysty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy