Ucierana babka z mlekiem skondensowanym

4.9 (199 ocen)

  • 55 min

Pyszna, miękka i wilgotna babka wielkanocna. Ma piękny zapach i lekko karmelowy smak. Wspaniała, wręcz uzależniająca :) Łatwa do zrobienia. Konieczna do upieczenia na Wielkanoc :)

  • 55 min

Składniki:

  • Przepis na dużą formę:
    250 g masła
    100 g cukru
    200 ml słodzonego mleka skondensowanego
    250 g mąki pszennej
    1 i 1/2 zaokrąglonej łyżki proszku do pieczenia
    4 jajka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.9 (199 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Ucierana babka z mlekiem skondensowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło zmiksować z cukrem, dodać proszek do pieczenia, mleko skondensowane i sól, jeszcze raz zmiksować. Dodać mąkę i jajka, ponownie zmiksować. Wyłożyć do dużej babkowej formy silikonowej. Piec ok. 50 minut w 180° pod koniec pieczenia, w razie potrzeby, przykrywając wierzch folią aluminiową. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast posypywać babkę cukrem pudrem, można polać ją lukrem. Zamiast w formie babki, ciasto można upiec w formie keksowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować