Ubite jajko sadzone

5 (1 ocen)

  • 15 min

Połączenie puszystej bezy tylko że słonej z jajkiem sadzonym

  • 15 min

Składniki:

  • 2 jaja
    sól, pieprz
    4 plasterki boczku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bezy Dania główne Jajko

Ubite jajko sadzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patelnię żaroodporną smarujemy olejem i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Białka ubijamy z odrobiną soli. Patelnię wyciągamy formujemy na niej kopczyki białka z wgłębieniem na żółtko które delikatnie umieszczamy po środku. Pieczemy ok 10 minut dla tych co nie lubią mocno rozlanego żółtka. Jeżeli wolisz natomiast aby żółtko było bardziej płynne skróć czas do 9 minut.

    Jajka podajemy z boczkiem usmażonym na suchej patelni.

Porady

Idealnie sprawdzi się również w sezonie letnim podawane z kwaśnym mlekiem i ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować