Ciasto Tyszowiecki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

To ciasto piekę od zawsze a nauczyła mnie je robić mama.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    1 kg mąki
    6 żółtek
    0.5 kg cukru pudru
    2 łyżki smalcu
    2 łyżki śmietany
    2 margaryny
    1 proszek do pieczenia
    kilka kropli aromatu migdalowego
    3 łyżki kakao

    Masa kawowa
    0.7 l mleka
    2.5 czubate łyżki mąki pszennej
    2.5 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szkl cukru
    0.5 filiżanki kawy rozpuszczalne zaparzonej z 1 łyżki kawy i ostudzonej

    Poncz
    1.5 szkl wody
    Sok z cytryny
    Kilka kropel aromatu migdalowego
    Ewentualnie wódka lub spirytus

    Kokos do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto tyszowiecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 4 części ciasta. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy najpierw na połowę i do jednej części dodajemy kakao i wyrabiamy. Każdą część dzielimy znowu na połowę.
  • Ciasto równo rozwalkowujemy. 2. Kazda część ciasta rozwalkowujemy bardzo równo na blasze i pieczemy 4 placki każdy po około 20-25 min w temp. 180 `C.
  • 3. Należy pamiętać aby placki po upieczeniu wyciągać z blaszki dopiero gdy całkowicie ostygną, ponieważ są bardzo twarde i łamliwe. Trzeba wyjmować je łapiąc z obu stron za papier lub folię i podnieść do góry a nie wysuwać bo na pewno się półkami. Dopiero po naponczowaniu ciasto będzie pysznie miękkie.
  • Dodajemy ostudzoną kawę. 4. Następnie z podanych składników gotujemy masę budyniową. Studzimy i ucieramy z kostką masła na gładko. Na końcu dodajemy stopniowo cały czas ucierając małym strumykiem kawę.
  • Ponczujemy bardzo dużo nie żałujemy. 5. Najpierw każdy z placków bardzo mocno i dokładnie ponczujemy zwłaszcza na brzegach aby zmiękły. Poncz lejemy łyżką na placek dokładnie w każde miejsce a potem od razu smarujemy masą bo placek jest mokry i jeśli odczekamy to już nie uda nam się nałożyć masy.
  • Smarujemy masą 6. Raz smarujemy placek ciemny a raz jasny.
  • 7. Nie zapomnijmy naponczować ostatniego wierzchniego placki. Wierzch cienko smarujemy masą i potrzepujemy kokosem.

Porady

Ciasto jest dobre dopiero następnego dnia gdy dobrze zmięknie a najlepsze na 3 dzień. Do drugiego dnia najlepiej nie wkładać go do lodówki bo w zbyt dużym chłodzie może wręcz stwardnieć. Jest pszepyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

4.84 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0nktxrn

To może cię zainteresować