Tyrolskie knedle

4.5 (190 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W tyrolskiej kuchni królują wszelkiego rodzaju knedle i kluski.Tyrolskie knedle ze szpinakiem i pietruszką są bardzo sycące, można je podawać z różnymi sosami mięsnymi lub ziołowymi.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 8 łyżek
    - szpinak świeży obgotowany-liście (lub mrożony): 10 sztuk
    - natka pietruszki(posiekana): 2 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko 3,2 %: 300 mililitrów
    - bułka kajzerka(czerstwa): 1 sztuka
    - cebula (lub suszona prażona cebulka): 1 sztuka
    - olej lub smalec: 2 łyżki
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tyrolskie knedle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułka namoczona 1. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku.Dodać jajko,sól,pieprz i wymieszać.Cebulę smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu około 5 minut.
  • masa z cebulką 2. Do masy dodać posiekany szpinak i pietruszkę oraz cebulę.Można też dodać suszoną prażoną cebulkę,wspaniale wzbogaca smak.
  • masa knedlowa 3. Do masy dodać mąkę,tyle,aby masa na knedle była elastyczna,delikatna,puszysta.
  • tyrolskie knedle 4. Formować knedle wielkości mandarynki,gotować 25 minut w osolonej wodzie.Podawać z sosem czosnkowym lub miesnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Natka pietruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować