Tymiankowy ryż z pieczarkami

0 (0 ocen)

Pyszny jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięsa lub ryby.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu b):
    1 szklanka ryżu
    500 g pieczarek
    2 marchewki

    składnik podstawowy dodatkowy:
    2 łodygi selera naciowego

    składniki robocze:
    3 łyżki oleju
    1 kostka bulionowa warzywna
    2 szklanki wody
    1 łyżka listków świeżego tymianku
    sól
    pieprz

    dekoracja:
    gałązki świeżego tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Tymiankowy ryż z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy. Trzonki kroimy w grube plastry. Kapelusze, jeśli małe, kroimy na ćwiartki, jeśli większe - w grube półplastry. Podsmażamy do odparowania płynu. Lekko solimy i przyprawiamy dość obficie pieprzem.
  • 2. Marchewki obieramy i kroimy w grubsze półplasterki, łodygi selera - w plasterki podobnej grubości. Marchewkę i seler dodajemy do pieczarek, mieszamy, dusimy razem 1-2 minuty. Dodajemy suchy ryż, mieszamy.
  • 3. Kostkę warzywną rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i wlewamy do pieczarek z warzywami i ryżem.
  • 4. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy pod przykryciem 30 minut.
  • 5. Dekorujemy gałązkami świeżego tymianku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować