Tymiankowy ryż z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy. Trzonki kroimy w grube plastry. Kapelusze, jeśli małe, kroimy na ćwiartki, jeśli większe - w grube półplastry. Podsmażamy do odparowania płynu. Lekko solimy i przyprawiamy dość obficie pieprzem.
2.Marchewki obieramy i kroimy w grubsze półplasterki, łodygi selera - w plasterki podobnej grubości. Marchewkę i seler dodajemy do pieczarek, mieszamy, dusimy razem 1-2 minuty. Dodajemy suchy ryż, mieszamy.
3.Kostkę warzywną rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i wlewamy do pieczarek z warzywami i ryżem.
4.Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy pod przykryciem 30 minut.
Komentarze