ROLADKI SCHABOWE NADZIANE MIELONYM I OGÓRKIEM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, ogórkiem i papryką, zaliczyć można do dań bardzo smacznych. Podaje się je z sosem, kluskami, kaszą, ziemniakami, makaronem lub możemy je zjeść z pieczywem. Są świetne na uroczysty lub niedzielny obiad oraz większe przyjęcie.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    6-8 kotletów schabowych bez kości
    500 g mięsa mielonego
    1 jajko
    1 mała czerstwa bułka
    3 ogórki kiszone lub małosolne, przekrojone wzdłuż
    1 mały słoik papryki konserwowej
    sól, pieprz, słodka papryka do smaku
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 liść laurowy, 2 ziela angielski, kilka kulek pieprzu
    odrobina majeranku do smaku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki mąki do obtoczenia
    100 ml oleju
    magi do smaku
    wykałaczki
    mąka z wodą do zagęszczenia sosu
    1 łyżka gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki schabowe nadziane mielonym i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0rts8aw 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajo, namoczoną i wyciśniętą bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, paprykę, majeranek oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą, papryką i pieprzem z każdej strony.
    Na każdy kotlet kładziemy po łyżce farszu z mięsa mielonego oraz po kawałku ogórka i papryki. Zwijamy roladkę i spinamy ją wykałaczką.
    Każdą roladkę obtaczamy w mące.
    W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy roladki z każdej strony aż się porządnie zarumienią.
  • image-1ckyprp 2. Kiedy są już podpieczone, układamy je jedna obok drugiej, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Wlewamy 250 ml bulionu, przykrywamy i prużymy około 20-30 minut.
    Roladki są już gotowe, wyciągamy je i studzimy a na patelnię wlewamy ponownie 200 ml wody, doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem, magi i mieszamy. Po chwili gotowania zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą. Po zdjęciu z ognia dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy.
    Na talerz układamy kluski lub ziemniaki, porcję mięsa i polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi surówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować