Tymiankowo - rozmarynowe ziemniaki

5 (172 ocen)

  • 10 min

Tymiankowo - rozmarynowe ziemniaki

  • 10 min

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    4 ząbki czosnku
    tymianek
    rozmaryn
    olej
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tymiankowo - rozmarynowe ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tymiankowo - rozmarynowe ziemniaki 1. Ziemniaki umyć i podgotować w osolonej wodzie, aż będą pół miękkie ( zazwyczaj wystarczy 10 min od momentu zagotowania się wody ). Nastawić piekarnik na 160 st C.
    Do żaroodpornego naczynia wlać olej ( tyle, żeby na centymetr zakrył dno ) przyprawić go szczyptą tymianku i rozmarynu, dodać ząbki czosnku w łupinkach. Wstawić do pieca żeby olej był gorący ( wtedy ziemniaki nie przykleją się do dna ) .
  • Tymiankowo - rozmarynowe ziemniaki 2. Pokroić ziemniaki w ćwiartki, umieścić w gorącym naczyniu ( wymieszać z przyprawionym olejem, opcjonalnie lekko posolić ). Zapiekać pod grilem ok 10 min, aż się ładnie zarumienią
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować