Ziemniaki, które zostają z obiadu wykorzystujemy na różne sposoby. Można zrobić farsz do pierogów wzbogacając go twarogiem i żółtym serem. Tymianek dodany do farszu, jak i do wrzątku podnosi walory smakowe dania.
1 godz. 20 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
600 g mąki pszennej + do podsypania
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju rzepakowego
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki gorącej wody
600 g ugotowanych ziemniaków
500 g twarogu półtłustego
250 g sera żółtego tylżyckiego
łyżka pieprzu młotkowanego z kolendrą
3 łyżki listków tymianku ( można posiekać )
sól do smaku
Tymiankowe pierogi z farszem ziemniaczano-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone w kostkę cebule zeszklić na oleju rzepakowy.
Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Do ziemniaków dodać twaróg i starty na tarce na grubych oczkach żółty ser oraz 1/3 zeszklonej cebuli. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą, listki tymianku i sól do smaku. Wymieszać.
Mąkę pszenną połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Pozostawić w miseczce pod ściereczką na około 20 minut.
Podzielić na części i wałkować placki. Wykrawać kółka. Nakładać farsz i zalepiać.
Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego ( 2-3 łyżki) oraz z gałązkami tymianku.
Ugotowane pierogi wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na talerze.
Podawać z cebulką z patelni i posypane listkami tymianku.
Smacznego.
Komentarze