tymiankowe kopytka

0 (0 ocen)

  • 30 min

do tradycyjnego ciasta na kopytka ,dodałam listki świeżego tymianku,

  • 30 min

Składniki:

  • ziemniaki 2 kg.
    jajka 1 sztuka
    mąka
    sól do smaku
    tymianek- listki 3 łyżki
    przyprawa do ziemniaków 1 łyżka
    do okraszenia:
    słonina

Tymiankowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki ugotować schłodzić (najlepsze są z poprzedniego dnia) zmielić ,dodać jajko sól i tyle mąki aby zagnieść ciasto ( ale nie za dużo bo kopytka będą twarde) dodać przyprawę do ziemniaków oraz listki tymianku ,ciasto podzielić na 3 części ,z każdej części formować wałki ,lekko spłaszczyć , ciąć na skos małe kawałki. gotować w osolonej wodzie. Słoninę .pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni ,polać kopytka ,podawać na ciepło .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy