TYMIANKOWA PIERŚ KURCZAKA

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Bardzo lubimy wkuchni dodatek ziól, to połaczenie zdaje się być idealne

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 70 dag piersi z kurczaka
    sól morska
    pieprz kolorowy
    1/2 szklanki sosu sojowego
    4 łyżki miodu
    5 gałązek świeżego tymianku
    masło klarowane
    sos:
    pół kubka jogurtu greckiego
    1 mała czerwona cebulka
    3 łyżki oleju
    sól ziołowa
    8 gałązek tymianku
    łyżka soku z cytryny

Tymiankowa pierś kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Większe piersi z kurczaka przekrawamy na pól, oprószamy solą i pieprzem. Sos sojowy łączymy z miodem, dodajemy tymianek, dobrze mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy piersi z kurczaka na min. 2 godziny. Po tym czasie obsmażamy na rumiano z obu stron na masle klarowanym.
    Czerwoną cebulkę bardzo drobno siekamy, łączymy z jogurtem, dodajemy olej, sól, posiekany tymianek oraz sok z cytryny. Dokładanie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję piersi z kurczaka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy